SST Software – Maatwerk software Enschede
Facebook Instagram LinkedIn

Als ik maatwerk software laat ontwikkelen, zit ik dan in een vendor lock-in?

Deze vraag krijgen we met enige regelmaat in een gesprekken met potentiële klanten. Dit komt vaak voor uit eerdere negatieve ervaringen, of een vooruitziende blik dat een vendor lock-in tot beperkingen kan leiden in de toekomst. Maar wat is een vendor lock-in? En hoe zorg je ervoor dat je daar niet in terecht komt?

Technische Vendor lock-in

Wat is een vendor lock-in?

Vendor lock-in is ook bekend als leveranciersafhankelijkheid. Dit is een situatie waarbij een klant volledig afhankelijk wordt van een leverancier voor producten en diensten, waardoor het moeilijk of kostbaar wordt om naar een andere leverancier over te stappen.

In de wereld van software kan dit ontstaan door een technische oplossing te gebruiken waarvan het intellectueel eigendom bij de leverancier ligt. Wanneer je software, of een kernonderdeel van je software, niet daadwerkelijk van jou is, ben je afhankelijk én verbonden aan een leverancier. Dit noemen we dus een vendor lock-in.

Kan maatwerk software ook leiden tot een vendor lock-in?

Het meest eenvoudige antwoord daarop is: ja, dat kan in de praktijk mogelijk zijn. Dat is afhankelijk van hoe jij het met je softwarepartner hebt geregeld. Eén voorbeeld uit de praktijk. Een softwarepartij heeft een eigen CMS of platform ontwikkeld dat ze telkens hergebruiken voor hun klanten en ook bij jou inzetten. Dan word jij daar als klant in de regel geen eigenaar van. Tenzij je daar dus op voorhand hele expliciete afspraken over maakt.

Als deze softwarepartij vervolgens daarop ook nog eens een stuk maatwerk voor jou ontwikkelt, dan ligt het eigendom van dat specifieke stuk hoogstwaarschijnlijk ook bij hen. En al zou je er wel eigenaar van zijn, in de praktijk kun je er feitelijk niks mee als je afscheid zou willen nemen van hen. Het is immers een stuk ontwikkeling boven op het CMS of platform waar jij geen eigenaar van bent. Dan zit je dus als klant in de situatie dat je volledig afhankelijk bent geworden van hen en daar niet zomaar afscheid van kunt nemen, zonder voor grote herontwikkelkosten te komen staan.

Is een vendor lock-in erg?

Dat hoeft het zeker niet altijd te zijn. Wellicht maak je gebruik van een standaard ERP pakket, dan heb je daar als bedrijf als het goed is een bewuste keuze in gemaakt. In relatie tot maatwerk software is het goed om hier bij de selectie van de juiste softwarepartner goed op door te vragen. Valideer waar het eigendom ligt en leg dit vast. Bespreek of de gehele codebase kan worden overgedragen, als je zou willen, naar een andere partij en maak afspraken over het documenteren.

Hoe werkt dit dan bij SST?

Wij doen niet aan vendor lock-in. Bij SST stellen we namelijk voorop dat het volledige eigendom van wat wij ontwikkelen, bij de klant komt te liggen (wordt met regelmaat vergeten door een klant). Soms gebruiken we wel Open Source libraries, maar dat biedt dan geen beperkingen voor een andere developer of softwarepartij.

Door gebruik te maken van stabiele versies en breed gedragen technieken, zorgen we ervoor dat een codebase goed overdraagbaar is naar andere partijen die ervaring hebben met de door ons gekozen technieken. Mocht je dat willen uiteraard!

De zachte kant

Er is echter wel één kanttekening, namelijk kennisopbouw. Techniek kunnen we zo objectief mogelijk ontwikkelen, echter de kennisopbouw die je doormaakt in een relatie met een project is iets wat zich lastig laat overdragen. Daarom zorgen we ervoor dat we de projecten goed documenteren en een eventuele overdracht begeleiden, maar dat komt gelukkig nagenoeg nooit voor.

Dus heb je een technische vendor lock-in als je iets door ons laat maken? Nee! Sterker nog, qua eigendom en techniek ben je altijd vrij om te gaan en staan waar je wilt. Juist dít uitgangspunt biedt vertrouwen in de samenwerking.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen of weet je niet goed of je in een vendor lock-in zit met je huidige maatwerk software? Neem gerust contact met mij op via [email protected]

Bram Wenting

Bram Wenting is eigenaar van SST Software. Lees zijn blogs.

Volg Bram

welkom oplossing

Cookies zijn nodig voor het contact-formulier. Toon cookiemelding

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht