SST Software – Maatwerk software Enschede
Facebook Instagram LinkedIn

Native app vs. Flutter app ontwikkeling: de verschillen

Binnen SST ontwikkelen we zowel Native als met Flutter, maar is de een nu beter dan de ander? In dit artikel bekijken we high-level het verschil tussen native app ontwikkeling en het gebruik van Flutter.

Native mobiele app in gebruik

Wat is een native app?

Bij native app ontwikkeling worden apps specifiek gebouwd voor een specifiek platform (iOS of Android), met behulp van de bijbehorende programmeertalen en frameworks. Dit kan betekenen dat ontwikkelaars aparte codebases moeten ontwikkelen en onderhouden voor elk platform, wat extra tijd en inspanning vergt.

Flutter app ontwikkelen

Aan de andere kant biedt Flutter een cross-platform benadering waarbij één enkele codebase wordt gebruikt om apps te ontwikkelen die kunnen draaien op verschillende platforms. Met Flutter kunnen ontwikkelaars de ontwikkelingstijd verkorten en efficiënter werken, omdat ze niet meerdere codebases hoeven te onderhouden, in tegenstelling tot native apps. Een Flutter app kan vooral voordelig zijn voor teams met beperkte middelen of strakke deadlines.

“Wist je dat? Je voor het ontwikkelen van Flutter apps een aparte programmeertaal gebruikt, namelijk Dart? Deze taal is specifiek ontwikkeld door Google om met Flutter te kunnen ontwikkelen!”

iPhone app native of Flutter?

Voor- en nadelen

Hoewel native app ontwikkeling voordelen biedt in termen van volledige toegang tot platformspecifieke functies en optimaal gebruik van de resources van het apparaat, kan Flutter met zijn uitgebreide set van aanpasbare widgets en snelle prestaties vergelijkbare gebruikerservaringen bieden. Het is echter belangrijk om op te merken dat in sommige gevallen, zoals apps met zeer specifieke vereisten of apps die diep geïntegreerd zijn met het besturingssysteem, native app ontwikkeling mogelijk de voorkeur verdient.

Hoe kies je dan?

Het uiteindelijke besluit tussen native app ontwikkeling en het gebruik van Flutter hangt af van verschillende factoren, waaronder de behoeften van het project, de beschikbare middelen en de gewenste tijdlijn. Het is belangrijk om een grondige evaluatie te maken van de specifieke vereisten en de voor- en nadelen van elk platform, om zo de beste keuze te maken voor het ontwikkelen van hoogwaardige en efficiënte apps.

App ontwikkeld voor smartphone

SST helpt je graag

Vanuit SST begeleiden we je graag bij het maken van de keuze tussen een native app laten ontwikkelen, of het gebruik van Flutter. Samen bekijken we de precieze vraag en bepalen we een oplossing die daarbij past. Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je terug!

Bram Wenting

Bram Wenting is mede-eigenaar van SST Software en SST Labs. Lees zijn blogs.

Volg Bram

welkom oplossing

Cookies zijn nodig voor het contact-formulier. Toon cookiemelding

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht