SST Software – Maatwerk software Enschede
Facebook Instagram LinkedIn

Wat houdt industriële automatisering in?

Als softwarebedrijf weten we als geen ander dat de wereld van industrie en productie voortdurend in beweging is. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op de manier waarop we tegenwoordig produceren en opereren. Maar wat is industriële automatisering precies en waarom is het zo belangrijk?

Industriële automatisering bij SST Software

Wat is industriële automatisering?

Industriële automatisering betreft het gebruik van vooruitstrevende technologieën en systemen - onder andere computers, robots, AI en machine learning - om industriële processen te sturen en te beheren. In plaats van deze processen manueel uit te voeren, worden ze door geautomatiseerde systemen overgenomen die continu kunnen werken met een hoge precisie en consistentie. Dit kan gaan van simpele taken zoals het sorteren van producten op een lopende band, tot ingewikkeldere processen zoals het aansturen van geavanceerde robotarmen in een autofabriek of het real-time monitoren van productiekwaliteit. Industriële automatisering maakt het ook mogelijk om een grote hoeveelheid aan data te verzamelen en te analyseren. Dit zorgt voor meer begrip van de prestaties van productieprocessen en beter geïnformeerde beslissingen. In onze snel veranderende wereld is het begrijpen en implementeren van industriële automatisering erg belangrijk voor ondernemingen die concurrerend willen blijven.

Software voor industriële automatisering

Technologieën in industriële automatisering

Als het op industriële automatisering aankomt, zijn software-oplossingen en technologieën de sleutel in het mogelijk maken en stroomlijnen van deze geavanceerde processen. Hier volgen enkele van de voornaamste technologieën die een rol spelen:

Programmeerbare Logische Controllers (PLC's)

Dit zijn industriële (digitale) computers die specifiek ontworpen zijn om productieprocessen zoals assemblagelijnen en robotapparatuur aan te sturen. Ze zijn robuust, betrouwbaar en veelzijdig, wat maakt dat ze een standaardoplossing zijn in talloze geautomatiseerde systemen. Voorbeelden van producenten van PLC’s zijn Siemens en Beckhoff.

Printed Circuit Boards (PCB's)

Deze elektronische componenten zijn het kloppende hart van iedere slimme machine. Ze zijn ontworpen om elektrische signalen te sturen tussen verschillende fysieke componenten in een apparaat, zoals sensoren, microprocessors en geheugenmodules. PCB's zijn onmisbaar voor de werking van alle elektronische apparaten, van simpele sensoren tot ingewikkelde industriële robots. Ons team van hard- en software engineers werkt nauw samen om te garanderen dat onze softwareoplossingen naadloos integreren met de hardware van onze klanten.

Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) systemen

Deze softwareoplossingen bieden een centraal systeem om processen in real-time te monitoren, data te verzamelen en te analyseren, en te reageren op wijzigingen in het proces. Ze zijn onmisbaar voor het beheer van complexe industriële systemen op grote schaal.

Industrial Internet of Things (IIoT)

IIoT refers to the connection of machines, computers, and people to collect and share data about industrial processes. IIoT devices can be used to collect real-time information on machine performance, enabling companies to schedule proactive maintenance and improve efficiency.

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML)

AI en ML worden steeds vaker gebruikt in de industrie om patronen te herkennen, processen te optimaliseren en zelfs voorspellend onderhoud mogelijk te maken. Ze kunnen worden ingezet om de enorme hoeveelheid data die door IIoT-apparaten wordt verzameld, te analyseren en waardevolle inzichten te verkrijgen.

Robotica

Software speelt een cruciale rol in de programmering en besturing van robots in industriële omgevingen. Deze robots kunnen taken uitvoeren die gevaarlijk, moeilijk, zeer nauwkeurig of eentonig zijn voor mensen, waardoor de veiligheid en efficiëntie worden verbeterd.

Ieder van deze technologieën speelt een unieke en waardevolle rol in het mogelijk maken van industriële automatisering. Als softwarebedrijf is onze taak het integreren en optimaliseren van deze technologieën om ondernemingen te helpen het volledige potentieel van industriële automatisering te bereiken.

Aansturen van PLC's

De uitdagingen van industriële automatisering

Hoewel industriële automatisering aanzienlijke voordelen biedt voor de industrie, komen wij als softwarebedrijf ook bepaalde uitdagingen tegen. Een van de grootste uitdagingen is het bijhouden van de snelle technologische veranderingen in de sector. Om onze klanten de beste oplossingen te kunnen bieden, moeten we continu op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Daarnaast is het integreren van onze software met een breed scala aan hardwarecomponenten en -systemen een [mooie] uitdaging, gezien de diversiteit van industriële automatiseringstechnologieën. De complexiteit van deze systemen vereist ook een diep begrip van zowel software als hardware. Dankzij onze brede kennis en ervaring kunnen we met veel technieken werken.

Bovendien moeten we ervoor zorgen dat onze software gebruiksvriendelijk is, zodat onze klanten deze effectief kunnen gebruiken, ongeacht hun technische vaardigheidsniveau. Dit vereist nauwkeurige afstemming met gebruikers en grondige testing [op locatie]. Ten slotte moeten we, gezien de cruciale rol van onze software in industriële processen, hoge normen handhaven voor betrouwbaarheid en beveiliging om mogelijke storingen en beveiligingsproblemen te voorkomen.

Werken op het snijvlak met hardware

Als softwarebedrijf is het werken in het veld van industriële automatisering erg interessant. We krijgen elke dag de kans krijgen om nieuwe oplossingen te creëren en bij te dragen aan de transformatie van de industrie. We ondersteunen onze klanten in hun groei en succes. Door het ontwikkelen van software die hen helpt om het meeste uit hun systemen te halen, voelen we dat we een essentiële rol spelen in hun verhaal. Dit is wat ons elke dag drijft om het beste resultaat te halen. Welkom uitdaging!

Bram Wenting

Bram Wenting is mede-eigenaar van SST Software en SST Labs. Lees zijn blogs.

Volg Bram

welkom oplossing

Cookies zijn nodig voor het contact-formulier. Toon cookiemelding

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht