SST Software – Maatwerk software Enschede
Facebook Instagram LinkedIn

Proof of concept binnen maatwerk softwareontwikkeling

Voordat we starten met een maatwerk softwareontwikkeling project, doen we vaak een uitgebreide voorbereiding. Het is namelijk belangrijk om te weten wát we gaan bouwen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. Een Proof of Concept (PoC) kan een essentieel onderdeel zijn van onze voorbereidingsfase.

Proof of concept binnen maatwerk softwareontwikkeling

Wat is een proof of concept?

Een Proof of Concept in de softwareontwikkeling is een ontwikkeling op kleine schaal die aantoont dat een bepaald concept, techniek of idee uitvoerbaar is in de praktijk. Dit is een belangrijke fase waarin de technische haalbaarheid en/of functionaliteit en potentieel van een project worden getest voordat er tijd en middelen aan worden besteed.

Waarom is een proof of concept belangrijk bij softwareontwikkeling?

Een Proof of Concept is essentieel in de ontwikkeling van maatwerksoftware. Het helpt niet alleen ons ontwikkelingsteam, maar biedt ook essentiële voordelen voor onze klanten. Hieronder staan enkele redenen waarom een PoC onmisbaar is:

  • Risicovermindering: Een PoC helpt ons de technische haalbaarheid en operationele werkbaarheid van een concept te testen, waardoor we vroegtijdig problemen kunnen identificeren en oplossen. Dit verkleint het risico op falen in latere fasen en voorkomt onverwachte kosten en vertragingen.
  • Stakeholder Overeenstemming: Een PoC biedt een visuele en functionele demonstratie van de voorgestelde oplossing, waardoor stakeholders, inclusief projectteams en klanten, de oplossing kunnen beoordelen en feedback kunnen geven voordat de volledige ontwikkeling begint. Dit bevordert gezamenlijk begrip en overeenstemming.
  • Bevordering van Innovatie: Een PoC stelt teams in staat om in een gecontroleerde omgeving met nieuwe ideeën en oplossingen te experimenteren. Dit bevordert creativiteit en innovatie zonder de druk van het gehele project.

Voorbeelden van een proof of concept

Hieronder volgen enkele verschillende voorbeelden waarbij een PoC aanzienlijke waarde kan toevoegen aan het softwareontwikkelingsproces:

  • Validatie technologie: Op basis van de wens om applicaties voor desktop én mobiel te ontwikkelen, hebben we eerst een PoC ontwikkeld om de werking van de technologie te testen. Specifiek hebben we onderzocht of de technologie compatibel is met de hardware van de opdrachtgever.
  • Implementatie van een AI-tool: Voordat een volledige AI-oplossing werd ontwikkeld, kon een PoC de effectiviteit van de AI-tool binnen het bestaande systeem beoordelen, om te verzekeren dat het een succesvolle oplossing zou zijn.

Wat is het verschil tussen een proof of concept en een prototype?

Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, verwijst een Proof of Concept naar het testen van het projectidee voor technische haalbaarheid, terwijl een prototype een vroege versie van het product is dat wordt gebruikt om het functionele aspect van het project te testen.

Proof of concept binnen de maatwerk software van SST

Bij SST gebruiken we een PoC om onze klanten te tonen hoe onze softwareoplossingen hun bedrijfsprocessen kunnen verbeteren. Dit stelt ons in staat om nauw samen te werken met klanten om software te ontwikkelen die echt voldoet aan hun unieke zakelijke behoeften en uitdagingen.

Voor meer informatie over onze aanpak en hoe we PoC gebruiken in maatwerk softwareontwikkeling, kunt u onze werkwijze bekijken.

Bram Wenting

Bram Wenting is eigenaar van SST Software. Lees zijn blogs.

Volg Bram

welkom oplossing

Cookies zijn nodig voor het contact-formulier. Toon cookiemelding

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht